Boho-Summer-Chic

Traditii

Dragobete 


Dragobetele este o sarbatoare celebrata de romani pe 24 februarie. Sarbatoarea de dragobete este considerată din popor echivalentul sarbatorii Valentine's Day, sarbatoare a iubirii.



Traditii de Dragobete


Sarbatoarea de Dragobete are radacini foarte vechi, fiind sarbatorita chiar de pe timpul dacilor. Pentru acestia Dragobetele era o divinitate asemenea lui Cupidon al romanilor si Eros, al vechilor greci. Dragobetele, numit si Navalnicul sau Logodnicul Pasarilor, fecior chipes si puternic, aduce iubire in casa si in suflet.

Oamenii de la tara isi mai aduc aminte de obiceiul de demult al fetelor si baietilor care, in ziua de Dragobete, se primeau in haine curate, de sarbatoare si porneau cu voie buna spre padure, pentru a culege ghiocei, viorele, tamaioasa, pe care la asezau la icoane si le foloseau la diverse farmece de dragoste.


 

Inspre ora pranzului, fetele porneau in goana spre sat, fuga fiecareia atragand dupa sine pe baiatul care le indragea. Dupa ce isi prindea aleasa, baiatul ii fura o sarutare in vazul lumii, sarut care simboliza legamantul lor de dragoste pe intregul an de zile. De aici si celebra zicala: "Dragobetele saruta fetele!"



Flacaii, stransi in cete si fetele obisnuiau ca, in ziua de Dragobete sa isi cresteze bratul, in forma de cruce, dupa care isi suprapuneau taieturile, devenind astfel, frati respectiv surori de cruce. Fiecare tanar avea grija ca ziua de Dragobete sa nu il prinda fara pereche, ceea ce ar fi reprezentat un semn rau, prevestitor de singuratate pe intreg parcursului anului, pana la urmatoarea zi de Dragobete.
Prilej de bucurie si bunastare, Dragobetele este unul dintre cele mai frumoase obiceiuri stravechi ale poporului roman.




Comentarii