Boho-Summer-Chic

Perioada intebelica



Emanciparea femeii - de la femeia de casa la doamna de societate - '2



  Femeia in perioada interbelica castigase deja o multime de drepturi cum ar fi: 

  • dreptul de a purta pantaloni;
  • dreptul de a-si purta parul tuns;
  • sportul, putea sa il practice impreuna cu sotul;
  • plimbatul pe bicicleta.
   Lucruri care astazi sunt uzuale si efectiv hobby-uri. Odata cu perioada interbelica se devzolta si zona publicatiilor si anume, aparitia revistelor dedicate excusiv femeilor, asftfel presa feminina cunoaste o popularitate din ce in ce mai mare.

    Cu toate acestea emanciparea nu a "afectat" prea puternic zonele rurale. Ele petrecandu-si activitatea din mama in fiica si anume, de bunul mers al lucrurilor in gospodariei, nasterea, nunta si moartea. La oras, femeile incepuse sa se preocupe mai mult de educatie, insa in privinta drepturilor, nu este nicio diferenta.

     Primii pasi catre emanciparea femeii au fost facuti de doamnele din inalta societate, care aveau contacte (lucru des intalnit pana in ziua de azi), ele erau scolite si aveau si influenta. Desi au avut loc multe proteste ale femeilor printre care putem sa le enumaram pe Alexandrina Cantacuzino, Calypso C. Botez, Elena C. Meissner, in 1923 se amana acordarea votului integral sub pretextul ca datele privind numarul femeilor care ar beneficia de drepturi politice lipsesc. Atitudinea fata de feminism si de revendicarile acestei miscari a fost diferita, atat din partea barbatilor, cat si din partea femeilor.              Unii s-au intrebat : cine mai face mancare si copii, altii iti justificat negatia cu intrebarea: "ce nevoie are femeia de drepturi, cand ea si fara drepturi ii guverneaza pe barbati?"
Datorita depersonalizarii femeii in perioada comunista s-a produs ruptura intre evolutia rolului femeii romance in raport cu evolutia occidentala.


Comentarii