Boho-Summer-Chic

Martisorul

                 



           Martie este a treia luna din an, dar prima luna de primavara, numele acesteia vine de la zeul Marte, zeul razboiului din mitologia romana. In Romania, luna martie, popular, se numeste Martisor, in aceasta perioada natura renaste, incepe aratul si semanatul, se curata livezile si gradinile, se scot stupii de la iernat si multe altele.


Martisorul este un mic obiect prins cu un snur impletit din doue fire unul de culoare alba, iar celalalt de culoare rosie, el este daruit persoanelor dragi de 1Martie si 8 Martie. Albul semnifica intelepciunea barbatului si rosu vitalitatea femeii, astfel snurul impletit al martisorului semnifica impletirea inseparabila a celor doua principii.

          Fetele si femeile in general poarta martisorul pe toata durata lunii martie ca simbol al venirii primaverii. Infloresc ghioceii, floare simbolica a sfarsitului iernii, infloresc ciresii, berzele se intorc din tarile calde, aerul de primavara nici prea rece nici prea cald, parca te incarca cu energie.

          In prezent martisoarele sunt purtate pe toata perioada lunii martie, iar la final acestea sunt prinse de ramurile pomilor fructiferi ca semn de prosperitate in casele oamenilor. Se zice ca daca iti pui o dorinta in timp ce legi martisorul de pom aceasta se va indeplini. Astfel la inceputul lunii aprilie ramurile copacilor sunt impodobite cu martisoare in marea majoritate a satelor din Romania si Moldova.

Comentarii